De herdenking van WO1 in België: Duitsland en de reconstructieve ethiek

“Mijn land is nog steeds diep beschaamd”, kopte La Libre Belgique boven een interview met de Duitse ambassadeur in België, Eckart Cuntz. Schaamte en spijt weerklinken in de toespraken van de officiële vertegenwoordigers van Duitsland tijdens herdenkingsplechtigheden voor de
Eerste Wereldoorlog in België.

In het eerste herinneringslabo ‘België-Belgique’ dat recent verscheen in het tijdschrift Getuigen, schreven Geneviève Warland, Laurence van Ypersele en Valérie Rosoux samen een artikel over de bijdrage van Duitsland aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in België, maar ook over de aandacht die de Belgische media schenken aan de aanwezigheid van Duitse vertegenwoordigers tijdens officiële plechtigheden.

Het is niet onlogisch dat het eerste herinneringslabo inspeelt op de actualiteit, en dan meer bepaald die van de Grote Oorlog. Ondanks de vele evenementen die vandaag plaatsvinden, stellen we immers vast dat een aantal essentiële kwesties onderbelicht blijven. Het herinne-ringslabo wil een plek zijn waar die vragen behandeld kunnen worden.

U kunt het artikel hier lezen.